Brentwood Sainsbury’s Car Park


Brentwood Sainsbury's Car Park

 

Market Sector: Retail

Client: Sainsbury's Stores Ltd.

Engineer: GD Partnership

Main Contractor: RGCM Ltd.

Space: 253

Bourne Parking was awarded the contract to design and build a single suspended deck car park providing 250 additional spaces within an existing live surface car park, adjacent to a still trading Sainsbury’s supermarket. The car park was designed to maximise the car parking space gain at the site whilst facilitating its construction in phases to minimise disruption to the supermarket in the middle of Brentwood.

The car park was constructed with our lightweight steel frame and precast concrete Montex floor system in two main sections which were sub-divided into phases.  Through working in close collaboration with the store management and the main contractor who were undertaking works to the store, we were able to carefully plan our logistics and construction methodology to ensure fast track on site construction with just in time deliveries, both of which served to minimise lost car parking spaces and disturbance to customers. Furthermore, both sections were completed ahead of the planned programme.

The external façade adjacent to nearby residential properties consisted of a bespoke form of waveform perforated metal cladding, combined with extensive planting to further soften the visual appearance of the new decked car park.  The project was constructed immediately adjacent to the side and front of the existing supermarket building, and there were several connections where the new decked car park was linked in to new mezzanine works in the store undertaken by the main contractor.