Gatwick Airport Over Deck Car Park


As part of a framework agreement between Gatwick Airport and Galliford Try, Bourne Parking were appointed to design and build an above ground scope of works for the over decking of Gatwick South terminal’s long stay parking Zones F and G.  The single suspended deck car park provides an additional 1,224 car parking spaces and was built to assist with achieving Gatwick’s objective of passenger growth.  The project is our largest and fastest single deck car park to date, with 26,000m² erected in nine weeks.

The car park was designed and constructed with our lightweight steel frame and precast concrete Montex car park system. The project included six pedestrian stair towers and four pedestrian ramps, the latter of which were constructed with a bespoke precast system designed for this building.  The perimeter of the suspended deck and vehicular ramps were protected with our proprietary BourneBarrier system; which provides integral vehicular and pedestrian edge protection; and the stairs and pedestrian ramps were provided with handrailing and balustrading.

The project was logistically challenging, with all deliveries routed through Gatwick Airport’s existing operational public car parks.  To achieve the ultra fast track programme, we utilised four erection teams working concurrently.  Furthermore, the construction methodology was heavily influenced by Civil Aviation Authority and Gatwick Airport  standards, as the site was directly under the main aircraft approach route and adjacent to the end of the runway. The high performance asphalt waterproofing system was also installed in record time, again using multiple teams working in tandem.

Southwater MSCP


Bourne Parking were responsible for the design and construction of the new Southwater multi-storey car park that now provides six levels of car parking across three floors, accommodating 300 vehicles for visitors to the events centre and the wider town centre.

Located in the centre of Telford, the car park benefits from existing vehicular access routes to the rear and provides a level route to the adjacent Hotel and on into Southwater and the Town Park.

The design is based on 16m clear span,, maximising space and improving access. In addition it features “smart glass” technology enabling the outside of the building to change colour. The sloping topography has also influenced the design of the building which has been designed to minimise the amount of ground disruption and also to keep it lower when viewed against the adjacent Energy Centre and Ice Rink.

The security of site users has been of paramount importance in the development of the car park design and has led to the proposal of open sided decks providing greater passive surveillance.