Brentwood Sainsbury’s Car Park


Bourne Parking was awarded the contract to design and build a single suspended deck car park providing 250 additional spaces within an existing live surface car park, adjacent to a still trading Sainsbury’s supermarket. The car park was designed to maximise the car parking space gain at the site whilst facilitating its construction in phases to minimise disruption to the supermarket in the middle of Brentwood.

The car park was constructed with our lightweight steel frame and precast concrete Montex floor system in two main sections which were sub-divided into phases.  Through working in close collaboration with the store management and the main contractor who were undertaking works to the store, we were able to carefully plan our logistics and construction methodology to ensure fast track on site construction with just in time deliveries, both of which served to minimise lost car parking spaces and disturbance to customers. Furthermore, both sections were completed ahead of the planned programme.

The external façade adjacent to nearby residential properties consisted of a bespoke form of waveform perforated metal cladding, combined with extensive planting to further soften the visual appearance of the new decked car park.  The project was constructed immediately adjacent to the side and front of the existing supermarket building, and there were several connections where the new decked car park was linked in to new mezzanine works in the store undertaken by the main contractor.

Marks & Spencer


International retailer, Marks and Spencer plc extended their Plymouth store by demolishing a section of the existing structure and constructing four new floors and a plant room. The extra space gave the store a new cutting edge design with free-flow walkways.

We supplied and installed the structural steelwork, decking and on-site intumescent paint to achieve this stylish shopping space.

It was essential that the store continued trading throughout the entire construction period and in order to achieve this we frequently worked outside of store opening hours. With the building situated in the heart of the lively City centre deliveries had to be planned very carefully.

Ikea Wednesbury & Croydon


We designed, supplied and installed structural steelwork, metal decking, concrete topping and intumescent paint for IKEA stores in Wednesbury and Croydon, over a two year period.

The construction comprised an independent mezzanine steel floor within each of the large warehouse shopping centres. At all times the stores continued to trade.

To cause the least disruption possible a majority of pre-assembly was done off-site and only connections and welding took place in store. Furthermore, we used fibre reinforced concrete to speed up the installation of the flooring.

We are delighted that IKEA has recognised the important role we have performed on these projects and are proud to be on its select list of preferred contractors for future work.

Gloucester Quays Outlet


Retail developments are often challenging as more often than not designers can only proceed with primary frames and basic secondary layouts until tenants arrive further down the line. Consequently, anything from shop fronts to M&E and back of house stairs is unknown, which causes late and frequent design changes.

Our work at Gloucester Quays proved to be no exception. As a result we created bespoke teams at the design stage to accommodate late changes and co-ordinate the different demands of the primary and secondary frames so that both could be serviced without detriment to the programme. We also managed the floor decking, on-site intumescent paint and end connection design. Our work not only consisted of constructing the new designer outlet, which required the erection of two large 400 tonne frames, we also installed the steelwork for the concrete car parks spiral ramp and rotunda roof. The roof is a complex circular structure, which was assembled at ground level and then lifted into its final position as one piece.

In addition to the above, we also refurbished two existing grade II listed buildings. All work was done by hand to ensure the retained façade remained untouched. This stunning new waterside, shopping and leisure development incorporates a new designer outlet, waterways museum, antiques centre, multi-screen cinema, historic docks and new bars and restaurants.

North Cheam Sainsbury’s Car Park


This car park was built as a replacement to an existing car park that had deteriorated. To save costs and deliver best value to the client, we designed the car park to fit the existing foundations. 

Other savings include retaining the existing travelator and stair cores by designing the car park to incorporate these existing features. Thus, keeping the cost per space to a minimum.

Due to the retail environment that this car park was built in, it was essential to the client that the construction period had minimal impact on parking spaces, as not to adversely effect the amount of customers that could park on the site. To minimise disruption the project was delivered with a phased programme, maximising space numbers throughout the duration of the job.

10 Lime Street


10 Lime Street is a high specification retail, commercial and office development in the heart of London’s finance district. The structure boasts 43,000 sqft (3,995 sqm) of Grade-A office space, spanning seven storeys.

Bourne Steel erected 615 tonnes of steelwork and installed 5,600m2 of holoribdecking in a logistically challenging environment but all steelwork was completed on time, during a 17-week construction programme.

The main contractor, ISG had permission to close Lime Street every day from 10am to 6pm, enabling the delivery and unloading of the structural steel. Without this road closure the job would have been extremely difficult, as Lime Street is very narrow with little passing space.

Further logistical challenges included carefully managing the size of the loads as there were no lay-down areas. An onsite tower crane enabled all the steelwork to be erected, which included cellular beams for all floors.

1 New Oxford Street


This iconic 1930s art deco office block has been totally refurbished to bring it up to modern day standards, whilst keeping many of the period features. The finished building now provides 12,250sqft of retail space on the lower floors and 95,000sqft of state of the art office space on the upper floors.

 

The original concrete structure has been demolished from the sixth floor up, and the columns up to this point have been strengthened back down to basement level. The strengthened columns have been connected back into the new central atrium core that forms a light well up through the new structure. Redundant internal concrete columns have been removed to create an open plan office environment on the existing floors. Two new floors, two new wings and a new reception level have also been added to complete the building.

ASDA Multi-Storey Car Park


Bourne Parking was contracted to supply the full turnkey design and build of a new multi-storey car parking facility for ASDA at their superstore in Weymouth.

The 311 space multi-storey car park comprised of two suspended parking levels and a new customer interface area providing access directly into the superstore from the car park; incorporating a high specification cladding system, galvanised steel frame, Bourne Parking’s Montex flooring technology and an integrated crash barrier system.

The scheme had a very challenging programme which involved Bourne Parking constructing the multi-storey car park around a live supermarket environment and associated car park, as well as the main contractor constructing the new store extension.

Constructed in a series of phases, the multi-storey car park was completed ahead of the busy summer tourist season and in time for the London 2012 Olympics, with the sailing being held in Weymouth and Portland.

Midland Goods Shed


Bourne Special Projects were awarded the Structural Steel package from Kier construction for the redevelopment of the Grade II listed Midland Goods Shed in the heart of King’s Cross, London.

The building started life in 1850 as a temporary passenger terminal while King’s Cross station was being built and was later converted to a goods shed. The East and West Canopies were added in 1888 to provide covered space for the transfer of potatoes, fish and other perishable goods from rail to horse and cart. This heritage of trade and food has been continued, through a conversion that now houses a Waitrose food hall and cookery school.

Bourne Special Project’s order of £920,000 from Kier consisted of replacing the existing roof, installing a mezzanine floor to the east canopy area and integrating new structures into the existing cast iron framework.

West Quay Shopping Centre


WestQuay is the premier shopping destination on the South Coast, designed over 3 storeys with retailing arranged over 2 floors and an upper level containing a 2,000 seat food terrace, this development has become the location of choice to the UK’s leading retailers.

At the time of construction WestQuay was the largest inner-city project of its type in Europe, the nature of the steelwork we provided was also quite remarkable. The focal space roof was formed with 14 metre span tubular trusses supported by branched circular columns. The entire steel roof structure had to be erected on a temporary scaffold support structure and lowered into position onto the branched circular columns. 20 metre boxed girders weighing approximately 50 tonnes formed the Portland Terrace Bridge. Their massive size deliveries meant that many roads around Southampton had to be closed when they were delivered. The roof over the bridge also had 8 welded trusses weighing 34 tonnes each. These were pre-fabricated at our works to enable the 350 tonne structure to be erected in just 8 days.