Metropolitan Police Headquarters


 

Situated on Victoria Embankment and built in the 1930’s, the Curtis Green Building has been transformed into a “modern, well equipped and efficient new headquarters” for the Metropolitan Police.

Bourne Steel were contracted to install 620 tonnes of steelwork, intumescent coated to six different environmental conditions, with 4,300m2 of metal decking.

The existing front and side façades of the building have been retained and the rear of the building infilled with new steelwork. The steelwork commences with sections in the two lower basements. The refurbishment steelwork within the existing structure involved seven floors of infill steelwork, stiffening steelwork, and a complex jacking system to facilitate existing concrete columns being removed.

Above the seventh floor are two new floors of steelwork.

Brighton Dome


Structural steelwork was used to sustain and modernise this 200 year old, prestigious Grade II listed building.

The project involved the removal of two proscenium columns, which had been added in an earlier refurbishment in the 1930s. The new work involved a temporary steel frame to support the existing timber Dome and 1930s trusses, then transferring the loads by jacking onto the new steel frame. All the temporary steelwork had to be manhandled into the existing buildings and then erected from inside.

Pre-loading of the new elements and jacking of the existing structure prevented excessive deflections. Other alterations, such as forming openings in walls were dealt with by maintaining existing load paths and spreading stress concentrations through box frames or spreader beams to ensure that the overall load distribution was not significantly altered. Parts of the steelwork that had been dismantled, together with some of the temporary support steelwork, were re-fabricated and incorporated into the new permanent works.

This project and its team received a commendation in the 2003 Structural Steel Design Award.

16-18 Finsbury Circus


Park House, 16-18 Finsbury Circus is a Grade-II listed development, home to 1,850m2 of commercial space.

The buildings were demolished down to the sixth storey level before a new infill area was added to create additional floor space, together with a new seventh floor and roof.

Steel allowed for greater flexibility, knitting old and new together. The resulting floor build was more compact with all service accommodated within the beams. The project’s scope included providing support to retain the top section of the existing façade. This meant the original two bay deep floor plates were also retained.

To achieve increased ceiling height, a number of existing beams were reduced in depth. They were then strengthened by adding large sections and fabricated channels to each side of the residual steelwork. The 1,600 tonnes of erected steelwork and new floor decking successfully adapted and linked the existing buildings into one new, modern commercial development.

1 New Oxford Street


This iconic 1930s art deco office block has been totally refurbished to bring it up to modern day standards, whilst keeping many of the period features. The finished building now provides 12,250sqft of retail space on the lower floors and 95,000sqft of state of the art office space on the upper floors.

 

The original concrete structure has been demolished from the sixth floor up, and the columns up to this point have been strengthened back down to basement level. The strengthened columns have been connected back into the new central atrium core that forms a light well up through the new structure. Redundant internal concrete columns have been removed to create an open plan office environment on the existing floors. Two new floors, two new wings and a new reception level have also been added to complete the building.

Victoria and Albert Museum


London boasts some of the Nation’s most prestigious museums with none more important than the V & A. The Exhibition Road Project, forms part of the Museum’s ‘FuturePlan’.

The major development works will provide a large column free underground exhibition gallery, an open courtyard and improved street level entrance into the Museum. The new courtyard will house a café and be used for installations and events.

Constructing thirteen “Toblerone” trusses each up to 25 metres long and weighing up to 13 tonnes was a logistic minefield requiring careful planning and co-ordination with the Highways agency. Precision checks meant that each of the trusses were dropped into place on time, first time, every time.

Completion is scheduled for the end of 2016.

Gasholders London


Bourne Steel were appointed to re-erect 3 former gas holder frames within the 67-acre redevelopment site at Kings Cross.

These gasholder frames date back to around 1860-1880 and consist of cast iron columns with wrought iron trusses. The columns were dismantled and specially restored (by others) to then be re-erected as part of the planning requirement for the Kings Cross development. They are now used as an independently standing feature structure built around three new circular residential blocks that contain 144 apartments, a gym and spa, roof top garden and screening room.

The re-erection was made more complex as the residential buildings were constructed first, so the original dismantle column support frames could not be used to re-install the columns.

Due to the fragility of the cast iron, specialist pivot frames were developed to move each column from a horizontal transport position to the vertical position for installation. These pivot frames allowed for adaption to the varying columns lengths and diameters of each column.

Imperial War Museum


On 19 July 2014 – to mark the start of the Centenary of the First World War – a transformed IWM London re-opened with ground-breaking new First World War Galleries and a dramatic new atrium.

Floating steel staircases, a corridor structure, infill floor structures (to match and extend the existing floors) and two new lift structures with a triangular truss link bridge to the high level flying steel completes this 370 tonne of new structural steelwork.

Twenty tapered vierendeel columns connect back to the existing steel frame, and support a high level flying steel exhibition gallery consisting of trusses and floor beams. Above which sits the magnificent retained barrel vault steel roof structure.

Due to the tight confines of the Atrium area, the steel construction process had to be coordinated with numerous other trades to enable the final structure to come together.