Cobalt Business Park


Cobalt Business Park represents one of the largest and fastest developing business parks in the country. Bourne Parking completed the design and build for four, single suspended BourneDeck car parks for the private use of the new business park.

In keeping with the high quality of this development, above standard car parking facilities have been provided. Large spaces (2.5m wide by 5.0m deep) combined with a clear-span column design and (prefinished) white soffits to the suspended slabs resulted in user friendly and safe internal environments.

All of the car parks incorporate an extremely efficient semi split level configuration, which minimises the overall length of ramp required for each building. The value of suspended deck car parks on this site is that they allow an increased proportion of the footprint of each plot to be utilised for commercial office development.

Nido Spitalfields


We were asked to supply and erect the structural steelwork, metal decking and off/on-site intumescent coatings for this 7-storey office block with an adjacent 35-storey student accommodation building.

The top three floors at one end are a glazed steel frame, while circular structural support columns were required from basement to third floor, to form a spacious entrance foyer.

We undertook detailed pre-planning to simplify the installation process and reduce risks associated with working at such height. To minimise the number of crane lifts, reduce risk to the programme and simplify installation of the structure, many of the steel components were constructed as prefabricated assemblies and have had their connections designed to access from within the footprint of the building to avoid the need for external access at such height. Due to the complex nature of certain elements of the work, we used our own in-house erection department for the entire project while our sister company, Bourne Engineering, were responsible for the steel-to-steel connections.

Strata SE1


Strata is London’s tallest residential tower and home to more than 1,000 residents. The building was one of the world’s first to incorporate wind turbines within its structure and Bourne Steel supplied the tower’s steel wind turbine enclosure.

The roof essentially cuts the building at an angle, resulting in a geometric shape which made the steelwork a challenge to construct. This coupled with the sloping roof level, formed by an angled elliptical concave surface; a vertical concave surface and two vertical convex off-set surfaces -with three circular openings for the wind turbines, makes this a truly unique structure.

The complex geometry of the roof meant the steel frame had to be 17m high, with four curves and six elliptical shaped curves made out of circular hollow steel sections. The curved members are joined with 66 members forming the surface to fix cladding. The structure also has 400 secondary steel brackets, which were welded to tight tolerances. The elliptical openings for the wind turbines were formed from a total of 30 curved hollow sections, all of which were set out in Bourne’s fabrication shop using electronic survey data to ensure accurate positioning.

The Peak, Abford House


The Peak was built to replace two previous Victorian office blocks, as part of the rejuvenation of the City of Westminster. Consisting of 11,280m of prime location office space spanning nine storeys, the Peak is a key commercial outlet in the heart of London.

Bourne Steel supplied and erected the structural steelwork (beginning on the upper basement level), metal decking and intumescent coatings.

The perimeter columns were spaced at 7.5m intervals and one member at ground floor was installed as a raking column. All foundation and steelwork had to be diverted around a disused substation.

The mezzanine was hung from the second floor, whilst erection of the under slung introduced some complexities to the steelwork, as the first floor had to be supported on temporary columns and jacks. Oversailing the entire structure is a large curving roof, formed by a series of tubular arched sections, clad with louvers.

98 Fetter Lane


98 Fetter Lane is a new build development located near Chancery Lane in the City of London. The site sits on a former 1950’s seven storey building and print works site. The new development will provide eight storeys and approximately 60,000 sq. ft. of commercial space with a retail unit at ground level. 

The commercial space has been pre-let to Macfarlanes, one of the UK’s leading law firms.

The development is aiming to achieve BREEAM Excellent and will include an energy efficient façade design as well as the use of substructure water storage and a green roof.

Bourne have carried out the structural steel frame, floor decking, intumescent fire protection to the steelwork, and also the supply of staircases throughout the structure.

16-18 Finsbury Circus


Park House, 16-18 Finsbury Circus is a Grade-II listed development, home to 1,850m2 of commercial space.

The buildings were demolished down to the sixth storey level before a new infill area was added to create additional floor space, together with a new seventh floor and roof.

Steel allowed for greater flexibility, knitting old and new together. The resulting floor build was more compact with all service accommodated within the beams. The project’s scope included providing support to retain the top section of the existing façade. This meant the original two bay deep floor plates were also retained.

To achieve increased ceiling height, a number of existing beams were reduced in depth. They were then strengthened by adding large sections and fabricated channels to each side of the residual steelwork. The 1,600 tonnes of erected steelwork and new floor decking successfully adapted and linked the existing buildings into one new, modern commercial development.

10 Lime Street


10 Lime Street is a high specification retail, commercial and office development in the heart of London’s finance district. The structure boasts 43,000 sqft (3,995 sqm) of Grade-A office space, spanning seven storeys.

Bourne Steel erected 615 tonnes of steelwork and installed 5,600m2 of holoribdecking in a logistically challenging environment but all steelwork was completed on time, during a 17-week construction programme.

The main contractor, ISG had permission to close Lime Street every day from 10am to 6pm, enabling the delivery and unloading of the structural steel. Without this road closure the job would have been extremely difficult, as Lime Street is very narrow with little passing space.

Further logistical challenges included carefully managing the size of the loads as there were no lay-down areas. An onsite tower crane enabled all the steelwork to be erected, which included cellular beams for all floors.

1 New Oxford Street


This iconic 1930s art deco office block has been totally refurbished to bring it up to modern day standards, whilst keeping many of the period features. The finished building now provides 12,250sqft of retail space on the lower floors and 95,000sqft of state of the art office space on the upper floors.

 

The original concrete structure has been demolished from the sixth floor up, and the columns up to this point have been strengthened back down to basement level. The strengthened columns have been connected back into the new central atrium core that forms a light well up through the new structure. Redundant internal concrete columns have been removed to create an open plan office environment on the existing floors. Two new floors, two new wings and a new reception level have also been added to complete the building.

Aberdeen International Business Park


Bourne Parking was engaged by Bowmer and Kirkland to design and construct an ‘above ground’ scope of works for this single deck car park supplying a total of 504 spaces.

Bourne Parking delivered the above ground scope of works, with the superstructure incorporating a galvanised steel frame and Bourne Parking’s Bournedeck flooring technology, crash barrier system, asphalt waterproofing and a perimeter planting system.

Bourne integrated the planting wall into the design with cantilever brackets on the structural frame, then supporting stainless steel wires carried the pre-grown modular planting system running from ground to the top of the upper handrail.

Work was completed in challenging weather conditions in just 16 weeks.