Gatwick Airport Over Deck Car Park


As part of a framework agreement between Gatwick Airport and Galliford Try, Bourne Parking were appointed to design and build an above ground scope of works for the over decking of Gatwick South terminal’s long stay parking Zones F and G.  The single suspended deck car park provides an additional 1,224 car parking spaces and was built to assist with achieving Gatwick’s objective of passenger growth.  The project is our largest and fastest single deck car park to date, with 26,000m² erected in nine weeks.

The car park was designed and constructed with our lightweight steel frame and precast concrete Montex car park system. The project included six pedestrian stair towers and four pedestrian ramps, the latter of which were constructed with a bespoke precast system designed for this building.  The perimeter of the suspended deck and vehicular ramps were protected with our proprietary BourneBarrier system; which provides integral vehicular and pedestrian edge protection; and the stairs and pedestrian ramps were provided with handrailing and balustrading.

The project was logistically challenging, with all deliveries routed through Gatwick Airport’s existing operational public car parks.  To achieve the ultra fast track programme, we utilised four erection teams working concurrently.  Furthermore, the construction methodology was heavily influenced by Civil Aviation Authority and Gatwick Airport  standards, as the site was directly under the main aircraft approach route and adjacent to the end of the runway. The high performance asphalt waterproofing system was also installed in record time, again using multiple teams working in tandem.

Southwater MSCP


Bourne Parking were responsible for the design and construction of the new Southwater multi-storey car park that now provides six levels of car parking across three floors, accommodating 300 vehicles for visitors to the events centre and the wider town centre.

Located in the centre of Telford, the car park benefits from existing vehicular access routes to the rear and provides a level route to the adjacent Hotel and on into Southwater and the Town Park.

The design is based on 16m clear span,, maximising space and improving access. In addition it features “smart glass” technology enabling the outside of the building to change colour. The sloping topography has also influenced the design of the building which has been designed to minimise the amount of ground disruption and also to keep it lower when viewed against the adjacent Energy Centre and Ice Rink.

The security of site users has been of paramount importance in the development of the car park design and has led to the proposal of open sided decks providing greater passive surveillance.

 

Brentwood Sainsbury’s Car Park


Bourne Parking was awarded the contract to design and build a single suspended deck car park providing 250 additional spaces within an existing live surface car park, adjacent to a still trading Sainsbury’s supermarket. The car park was designed to maximise the car parking space gain at the site whilst facilitating its construction in phases to minimise disruption to the supermarket in the middle of Brentwood.

The car park was constructed with our lightweight steel frame and precast concrete Montex floor system in two main sections which were sub-divided into phases.  Through working in close collaboration with the store management and the main contractor who were undertaking works to the store, we were able to carefully plan our logistics and construction methodology to ensure fast track on site construction with just in time deliveries, both of which served to minimise lost car parking spaces and disturbance to customers. Furthermore, both sections were completed ahead of the planned programme.

The external façade adjacent to nearby residential properties consisted of a bespoke form of waveform perforated metal cladding, combined with extensive planting to further soften the visual appearance of the new decked car park.  The project was constructed immediately adjacent to the side and front of the existing supermarket building, and there were several connections where the new decked car park was linked in to new mezzanine works in the store undertaken by the main contractor.

Leonardo Building


A decked car park solution with external curved ramps. 

Built in conjunction with a new office development for Virgin, Bourne Parking were responsible for the design & build of the car park element. The 5 storey car park was constructed using steel frame and Montexpre-fabricated concrete slabs.

Utilising our in house expertise in car park design, a complicated curved ramp was designed in order to fit the car park onto the small footprint, whilst maximising the number of car parking spaces from the 3,200mof suspended structure.

The car park was finished with a top deck tarmac waterproofing system, with Arco architectural mesh panel treatment to the external elevations.

Haywards Heath Station Car Park


The construction of this carpark was on a live, congested rail station site with continual public movements, both vehicular and pedestrian. To maximise the available spaces during construction Bourne Parking split the construction into three phases. The site is within close proximity to a live rail line and as a result we worked with Network Rail to create detailed sets of RAMS for the various elements of construction. We hold a Network Rail Principal Contractors License, which was issued to Bourne based on our proven track record of delivering successful projects in challenging live Rail environments.

Bourne Parking has provided a total of 1,059 parking spaces covering the ground and three suspended deck levels which were constructed using a steel frame and our ‘Montex’ floor system. Also included with the 769 suspended spaces is an internal access ramp, lighting, access stairs, deck and surface drainage and major external associated works.

Cobalt Business Park


Cobalt Business Park represents one of the largest and fastest developing business parks in the country. Bourne Parking completed the design and build for four, single suspended BourneDeck car parks for the private use of the new business park.

In keeping with the high quality of this development, above standard car parking facilities have been provided. Large spaces (2.5m wide by 5.0m deep) combined with a clear-span column design and (prefinished) white soffits to the suspended slabs resulted in user friendly and safe internal environments.

All of the car parks incorporate an extremely efficient semi split level configuration, which minimises the overall length of ramp required for each building. The value of suspended deck car parks on this site is that they allow an increased proportion of the footprint of each plot to be utilised for commercial office development.

Four Oaks Park and Ride


High spec cladding finish to external elevations, as per planning conditions.

Health & Safety Very good London Midland Railway provided safety inspections every month. They were complimentary as to the good standard of safety on site.

The site was adjacent the local Train station, and was on a residential road. A good standard of public interface was established at an early stage. As such, Centro received no complaints during the duration of the works and received complimentary letters from some local residents.

North Cheam Sainsbury’s Car Park


This car park was built as a replacement to an existing car park that had deteriorated. To save costs and deliver best value to the client, we designed the car park to fit the existing foundations. 

Other savings include retaining the existing travelator and stair cores by designing the car park to incorporate these existing features. Thus, keeping the cost per space to a minimum.

Due to the retail environment that this car park was built in, it was essential to the client that the construction period had minimal impact on parking spaces, as not to adversely effect the amount of customers that could park on the site. To minimise disruption the project was delivered with a phased programme, maximising space numbers throughout the duration of the job.

Jaguar Land Rover


This was a large scale project in which the client pursued a single source route with Bourne Parking Ltd, resulting in early integration between the client and contractor. Bourne Parking were involved at all stages of this project, from planning to completion under a JCT 2011 Design and Build contract.

Three ‘blocks’ of roughly 94m. were constructed with 16m bridges connecting the three buildings. The structure was galvanized steel frame, pre-fabricated Montexconcrete slab flooring & pre-cast concrete stair cores, which were isolated from the steel frame.

Each ‘block’ had it’s own internal ramp, allowing the client to close off certain sections of the car park according to varying requirements.

The project was delivered on time, on budget and with zero reportable accidents.

Merthyr Tydfil Car Park


The modular build programme included construction over an existing grade level car park, in addition to two raised storeys. The scheme includes 15 disabled bays and pedestrian access via two glazed feature stair cores.

The façade is lit with feature lighting providing a focal point for the town centre. Additional features include CCTV, dedicated parent and toddler parking, card payment options and an open stairwell; making it easier and safer to park. The stair core utilised a Reglitstructural glazing system to create an illuminating core. Again, adding to the overall aesthetics of the car park.

The car park is also designed with the view to add additional levels on top. This gives the client flexibility to extend the number of car park spaces in the future.