Leonardo Building


A decked car park solution with external curved ramps. 

Built in conjunction with a new office development for Virgin, Bourne Parking were responsible for the design & build of the car park element. The 5 storey car park was constructed using steel frame and Montexpre-fabricated concrete slabs.

Utilising our in house expertise in car park design, a complicated curved ramp was designed in order to fit the car park onto the small footprint, whilst maximising the number of car parking spaces from the 3,200mof suspended structure.

The car park was finished with a top deck tarmac waterproofing system, with Arco architectural mesh panel treatment to the external elevations.

Haywards Heath Station Car Park


The construction of this carpark was on a live, congested rail station site with continual public movements, both vehicular and pedestrian. To maximise the available spaces during construction Bourne Parking split the construction into three phases. The site is within close proximity to a live rail line and as a result we worked with Network Rail to create detailed sets of RAMS for the various elements of construction. We hold a Network Rail Principal Contractors License, which was issued to Bourne based on our proven track record of delivering successful projects in challenging live Rail environments.

Bourne Parking has provided a total of 1,059 parking spaces covering the ground and three suspended deck levels which were constructed using a steel frame and our ‘Montex’ floor system. Also included with the 769 suspended spaces is an internal access ramp, lighting, access stairs, deck and surface drainage and major external associated works.

Cobalt Business Park


Cobalt Business Park represents one of the largest and fastest developing business parks in the country. Bourne Parking completed the design and build for four, single suspended BourneDeck car parks for the private use of the new business park.

In keeping with the high quality of this development, above standard car parking facilities have been provided. Large spaces (2.5m wide by 5.0m deep) combined with a clear-span column design and (prefinished) white soffits to the suspended slabs resulted in user friendly and safe internal environments.

All of the car parks incorporate an extremely efficient semi split level configuration, which minimises the overall length of ramp required for each building. The value of suspended deck car parks on this site is that they allow an increased proportion of the footprint of each plot to be utilised for commercial office development.

Four Oaks Park and Ride


High spec cladding finish to external elevations, as per planning conditions.

Health & Safety Very good London Midland Railway provided safety inspections every month. They were complimentary as to the good standard of safety on site.

The site was adjacent the local Train station, and was on a residential road. A good standard of public interface was established at an early stage. As such, Centro received no complaints during the duration of the works and received complimentary letters from some local residents.

North Cheam Sainsbury’s Car Park


This car park was built as a replacement to an existing car park that had deteriorated. To save costs and deliver best value to the client, we designed the car park to fit the existing foundations. 

Other savings include retaining the existing travelator and stair cores by designing the car park to incorporate these existing features. Thus, keeping the cost per space to a minimum.

Due to the retail environment that this car park was built in, it was essential to the client that the construction period had minimal impact on parking spaces, as not to adversely effect the amount of customers that could park on the site. To minimise disruption the project was delivered with a phased programme, maximising space numbers throughout the duration of the job.

Jaguar Land Rover


This was a large scale project in which the client pursued a single source route with Bourne Parking Ltd, resulting in early integration between the client and contractor. Bourne Parking were involved at all stages of this project, from planning to completion under a JCT 2011 Design and Build contract.

Three ‘blocks’ of roughly 94m. were constructed with 16m bridges connecting the three buildings. The structure was galvanized steel frame, pre-fabricated Montexconcrete slab flooring & pre-cast concrete stair cores, which were isolated from the steel frame.

Each ‘block’ had it’s own internal ramp, allowing the client to close off certain sections of the car park according to varying requirements.

The project was delivered on time, on budget and with zero reportable accidents.

Merthyr Tydfil Car Park


The modular build programme included construction over an existing grade level car park, in addition to two raised storeys. The scheme includes 15 disabled bays and pedestrian access via two glazed feature stair cores.

The façade is lit with feature lighting providing a focal point for the town centre. Additional features include CCTV, dedicated parent and toddler parking, card payment options and an open stairwell; making it easier and safer to park. The stair core utilised a Reglitstructural glazing system to create an illuminating core. Again, adding to the overall aesthetics of the car park.

The car park is also designed with the view to add additional levels on top. This gives the client flexibility to extend the number of car park spaces in the future.

Ridham Dock Biomass Power Plant


Ridham Dock Biomass Power Plant has been constructed by CNIM on behalf of MVV Umwelt to supply up to 25MWE of electricity to the local grid through the incineration of old and contaminated wood.

Bourne Steel was instructed by main contractor, Clugston to fabricate, supply and erect 581 tonnes of galvanised main frame steel and crane steel to form the turbine hall, boiler hall, tipping hall, biomass store and administration offices which was supplied with 60 minutes of fire protection via intumescent paint.

Bourne also supplied 108 tonnes of cold rolled rails and purlins, access ladders, walkways, and 2 tonne grab attachments as part of a secondary steel package.

All fabrication was carried out to NSSS 5th edition.

Wilton EFW


CNIM and Clugston formed a joint venture to build an Energy From Waste Power Station on the Wilton International Business Park in Redcaron behalf of SitaSembcorp UK. 

The new facility thermally treats waste to generate 49 Megawatts of electricity and saves 127,000 tonnes of carbon emissions from being created each year by landfill.

Bourne Steel played the major role ensuring this power station, which included a turbine hall, waste bunker, tipping hall, electrical room and an administration block was fabricated to a very high specification with all crane steel being completed to BS EN1090 Execution Class 3 for fatigue design.

Our site team safely and efficiently erected approximately 1,500 tonnes of galvanized structural steel, including fire protected steelwork to the administration offices, as well as 290nr pre-cast concrete panels in an area of England which is notoriously plagued by high winds and extremely cold temperatures, making the working conditions very challenging.

Nido Spitalfields


We were asked to supply and erect the structural steelwork, metal decking and off/on-site intumescent coatings for this 7-storey office block with an adjacent 35-storey student accommodation building.

The top three floors at one end are a glazed steel frame, while circular structural support columns were required from basement to third floor, to form a spacious entrance foyer.

We undertook detailed pre-planning to simplify the installation process and reduce risks associated with working at such height. To minimise the number of crane lifts, reduce risk to the programme and simplify installation of the structure, many of the steel components were constructed as prefabricated assemblies and have had their connections designed to access from within the footprint of the building to avoid the need for external access at such height. Due to the complex nature of certain elements of the work, we used our own in-house erection department for the entire project while our sister company, Bourne Engineering, were responsible for the steel-to-steel connections.