Leeds Recycling and Energy Recovery Facility


The Recycling and Energy Recovery Facility is designed to remove recyclable waste from black bins and recover energy from what is left over. It significantly reduces the amount of waste that is sent to landfill.

The 42 metre high structure features an arched glulam timber frame and a 1800m2 living green wall to the South elevation (believed to be the largest in Europe).

Bourne Steel were responsible for the construction of the following:

  • Two main structural steel fire walls that follow the curved shape of the building up to 42 metres high.
  • Two 10 storey feature fire escapes to the main entrance.
  • Viewing platform, entrance buildings and main Crane steel including fatigue design to the bunker and turbine halls.
  • Feature steel for the Green wall to support planting along the full length of the building.

Heathrow Airport Lift Modules


We were asked to provide a lift core to enable easy passenger access. to the Airside Coaching Stations at Heathrow Airport.

These installations are normally complex and timely affairs, as all works are carried out under strict ‘airside’ regulations. The ‘BourneLift’ product provides a fully contained structural lift solution, which can be used in any structure. The modules can be up to 12 floors in height, self-supporting, and can even provide lateral stability to other structures. The lift shafts can be externally clad or boarded, fully insulated and internally lined with high impact resistant finishes, and fully prepared with fixings and running rails – all installed off-site.

Each module is designed to be fully compliant with Building Regulations and Fire Regulations, to enable a simple interface with a wide range of structures.

Project Aspire


This contract, carried out in conjunction with Corus Living Solutions, involved the delivery of new living accommodation for 18,700 British Army soldiers (20% of the British army) on Salisbury Plain.

Our ‘BourneStair’ product provided a fully contained stair solution for this project and enabled a simple interface with the building structures.

Our ‘BourneStair’ modules offer a fast track on-site installation, providing a stair access that is available for immediate use. Establishing a working staircase at a relatively early stage of the construction process provides enormous benefits in terms of access and Health & Safety, by dramatically reducing the reliance on scaffolding and other forms of temporary access.

This project further demonstrates our determination to achieve excellence in construction by utilising the best in off-site technology.

Peacehaven Wastewater Treatment Works


Peacehaven Waste Water Treatment Works is a £300m environmental scheme, developed to bring cleaner seas to the Sussex coastline.

Bourne Steel designed, supplied, fabricated and erected the project’s structural steelwork.

The structure is covered by a parabolic roof, rising to a maximum height of 18m and dipping down to a height of 14m. The shape of the roof is not just an architectural feature -it is also covered with an intensive green roof, the largest of its kind in the UK.

Blackfriars Station


As part of the Blackfriars Station and Bridge Reconstruction Scheme Bourne Steel and Bourne Special Projects provided the structural steelwork for both the north and south stations alongside carrying out most of the enabling works, to allow the station to evolve as part of the build programme.

Bourne Steel were responsible for the north station complex consisting of a series of interlinked buildings including the LUL structure, retail area, escalator building and a common entrance area which incorporates a curved feature façade that is fully glazed and supported by elegant bow-string trusses.

Where possible work was carried out during possession times to ensure minimal disruption to train operations and to significantly reduce the hazards presented by working in such an environment. Furthermore, a large proportion of the steelwork was modularised and manufactured off-site.

Ruislip Depot


Ruislip depot is a traction maintenance depot on the London Underground Central line, between the stations of Ruislip Gardens and West Ruislip in the London Borough of Hillingdon.

The siting of the new stores building is positioned between converging operational sidings and is restricted on the west side by an overhead crane. The site is further constrained by the clearances required to the sidings and the need for escape route paths flanking the building.

Bourne Special Projects successfully erected the steel and cladding using exact sequence methodology in a challenging environment with strict health and safety requirements.

“Safe, professional, skilled, competent and a pleasure to have on site.” – Andy Taylor, Construction Project Manager, TFL

Winchester AFA


Winchester Station is a busy commuter station used by up to 86,000 passengers every week. The Bourne Group was commissioned with the erection of a footbridge, stairs and lift shafts at the station as part of Network Rail’s ‘Access for All’ campaign.

Bourne Special Projects erected the steelwork during overnight weekend possessions / blockades. Bourne were heavily involved throughout the design process, working closely with the whole design team to enable ‘completed’ elements to be designed, fabricated, and erected.

The completed 15 metre long, 25 tonne steel bridge structure was lifted into place by a 200 tonne mobile crane, within a one hour blockade, with the full height open inward glazed panels being the only missing components.

The frame dimensions required extensive fine tolerance surveying prior to the lift, as the bridge had to fit exactly. Very careful planning enabled us to complete the installation to plan, to the satisfaction of all parties.

The Cube


The Cube is a world class building which dominates Birmingham’s skyline. Bourne Special Projects was commissioned to produce two structural steel elements, the ‘crown’ and iconic ‘fretwork screen’.

The two-storey high ‘crown’ features four overhanging wings, one in each of the building’s four corners. The angular sections were achieved by forming 30+ pre-fabricated components from a 3D model under highly accurate workshop conditions. These were delivered to site in one piece and bolted onto the core structure using two tower cranes positioned on opposing sides of the building.

The ‘fretwork screen’, nicknamed the “Tetris” which starts at level 12 and continues to the top of the building, spans the north-western elevation. Remarkably, there is no single uninterrupted line running vertically or horizontally.

Suspended from a 52m truss, spanning the outer edge of the building, the ‘fretwork screen’ is secured to a series of movement joints allowing for expansion and contraction.

Saxilby AFA


This project consists of disabled ramps, a bridge and staircases that Bourne Special Projects provided as a modular solution to reduce the installation period.

As part of the service all components were finished with Protective Treatment N1 paint. BSPL also provided anti-slip flooring, stair nosing’s, drainage and containment for M&E which were all completed before the first lift.

Early collaboration with our client and Network rail ensured this project was on time and on budget.

Midland Goods Shed


Bourne Special Projects were awarded the Structural Steel package from Kier construction for the redevelopment of the Grade II listed Midland Goods Shed in the heart of King’s Cross, London.

The building started life in 1850 as a temporary passenger terminal while King’s Cross station was being built and was later converted to a goods shed. The East and West Canopies were added in 1888 to provide covered space for the transfer of potatoes, fish and other perishable goods from rail to horse and cart. This heritage of trade and food has been continued, through a conversion that now houses a Waitrose food hall and cookery school.

Bourne Special Project’s order of £920,000 from Kier consisted of replacing the existing roof, installing a mezzanine floor to the east canopy area and integrating new structures into the existing cast iron framework.